Bahara fit bir başlangıç yapın!
Şubat ayının kışın bitişini müjdelediğini unutmayın. Diyetisyenler, hareketsiz geçen kış aylarının ardından baharı formda karşılamanız için tüyolar veriyor.
Şubat ayında taze bulabileceğiniz sebze, meyve ve balıklarla vücudunuzu arındırabilir, egzersiz yapmaya başlayarak kışın kalın kazakların arkasına gizlediğinizi kilolarınızı kontrol altına almaya başlayabilirsiniz.
Şubat ayı kış mevsiminin bitişini müjdeler. Egzersizlerin azaldığı kış aylarının sonu geliyor. Türkiye’nin ilk online diyet ve egzersiz platformu olan Diyetkolik.com’un deneyimli diyetisyen ve egzersiz uzmanları, hareketsiz geçen kış mevsiminin ardından vücudunuzu bahara hazırlayacak öneriler sunuyor. Şubat ayında taze bulabileceğiniz balık çeşitleri ile sebze ve meyveler ile hem içinizi ısıtacak, hem de sağlığınızı koruyacak şekilde beslenmeniz mümkün. Kişiye özel beslenme ve egzersiz programları sunan Diyetkolik.com, baharı formda karşılamanız için tüyolar veriyor.
Şubat ayında hangi besinler tüketilebilir?
Sebzelerden; turp, brokoli, Brüksel lahanası, pancar, karnabahar, havuç
Meyvelerden; greyfurt, portakal, ayva
Balıklardan; tekir ve kalkan balığı
İşe hareket ederek başlayın
Soğuk havalarda kapalı mekanlarda uzun süre hareketsiz kalıp, üzerine bir de fazla karbonhidrat tükettiğinizde yorgun ve halsiz hissetmeye başlarsınız. Bununla birlikte hareketsizlik de artınca metabolizmanız ve sindirim sisteminiz yavaşlar. Halbuki soğuk havada hareket etmek daha fazla kalori yakmanızı ve yavaşlayan sindirim sisteminizi hızlandırmanızı sağlar.
Diyete başla baharı yakala
Şubat ayında taze sebze ve meyveleri bol miktarda içeren bir diyet programına başlamanız ve yüksek kalori içermeyen sağlıklı besinlerle fazla kilolarınızdan kurtulmanız çok daha kolay!
Her gün mutlaka taze meyve yiyin!
Antioksidan ve vitamin açışından zengin olan meyvelerden gün içinde mutlaka tüketin. Böylece hem hastalıklardan korunmuş, hem de posa aldığınız için sindirim sisteminizin yavaşlamasını önlemiş olursunuz.
Bu ay tüketebileceğiniz sebze – meyvelerin sağlığa yararları:
Turp: Folik asit, C vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir içeriğine sahiptir. Bronşit, hazımsızlık gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
Defne yaprağı: Yemeklere tat ve çaylara hoş bir aroma katmak için kullanılabilen defne yaprağı, romatizmaya ve deri kızarıklıklarına çare olur.
Brokoli: Beta karoten içeriğiyle kansere karşı güçlü bir koruyucudur ve kanser riskini azaltır. B1 ile C vitaminlerini ve kalsiyum, potasyum ile selenyum minerallerini içerir. Brokoli suyunun havuç ya da elma suyuyla içilmesi faydalıdır.
Brüksel lahanası: C ve K vitaminlerinin yanı sıra folat, betakaroten, demir, fosfor ve magenzyum içerir. Özellikle akciğer kanserini önleyici özelliğe sahiptir.
Pancar: A,B,C vitaminleri ile magnezyum, fosfor ve çinko bulundurur. Kırmızı pancar iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Yüksek tansiyonu düşürücü etkisi olan pancar, böbrek kumlarının dökülmesinde etkilidir ve kanserden koruyucu özelliği vardır.
Karnabahar: Fosfat, potasyum, E vitamini ve protein içerir. Göğüs kanserine karşı koruyucu etkisi vardır.
Havuç: A vitamini içeriği ile karaciğeri koruyucu özelliğe sahiptir. Akciğer kanserine karşı korur ve görme zayıflığı oluşumunu önler.
Portakal: C vitamini ve potasyum içeriğine sahiptir. Soğuk algınlığını ve kemik erimesini önleyici, sindirim sistemini düzenleyici, kalp-damar sağlığını koruyucu özelliğe sahiptir.
Kaynak: Sağlık ve Yaşam