11 Maddede Anneler İçin "Facebook" Kullanma Rehberi
Buradan bütün annelere sesleniyoruz! Sosyal medyadan geri kalmamaya uğraşıyorsunuz biliyoruz ama, Facebook’un da belli kuralları var canım! Artık bazı hareketleri yapmayı bırakmanızın vakti geldi…
Sevgili Anneler! Sizi çok seviyoruz, ama Facebook’taki davranışlarınız yüzünden ‘unfriend’ yapmak zorunda kalıyoruz! Artık bizi sosyal medyada göz hapsine almanızı ve tüm paylaşımlarımıza yorum yapmanızı istemiyoruz. Çünkü artık bu iş kontrolden çıktı! Biliyoruz, zamana ayak uydurmak istiyorsunuz. Demode olarak algılanmamak, Dünya ’dan kopmamak istiyorsunuz ve bunu anlıyoruz. Üstelik çok da saygı duyuyoruz. Ama Facebook’a girdiğimizi görür görmez mesaj atmak, tüm fotoğraflarımıza yorum yapmak, ya da hayatınızdaki tüm ayrıntıları paylaşmak zorunda değilsiniz! Yıllarca bilgisayarsız, minimum teknolojiyle yaşayan anneler, teknoloji geliştikçe tüm gelişmeleri takip eder, içerisinde bulunur hale geldi. İşte annelerin artık sosyal medyada terör estirmemesi için hazırlanan, 11 maddelik Facebook kullanma rehberi:
/radikal/
1. NEDEN AÇIK ŞU CAPS LOCK ANNELER?
‘Caps Lock’ açık olduğunda ne anlama geldiğini bilen anneler bir adım öne çıksın. Bilmeyenler için de söyleyelim: Caps Lock’un açık olması, bağırdığınız anlamına geliyor. Bir insan evladına evde ayrı, internette ayrı bağırılmaz ki! Bari sosyal medyada küçük harflerle konuşalım.
2. Övgüleriniz bizi dövüyor anneler!
Arkadaşlarınızla gittiğiniz bir gece eğlenmesi, bir sürü fotoğrafla ölümsüzleştirilir. Ve normaldir, bir arkadaşınız ya da siz sosyal medyada fotoğrafları paylaşırsınız. Fakat tehlike kol gezmektedir. Anneler, pusuya yatmış bir avcı gibi direkt ‘troll yorumu saldırısını’ harekete geçirir. Fotoğrafın altına “Vücudun çok güzel görünüyor yavrum” ya da “Ay Tuğçecim seni de ne zamandır görmedim. Annene selamlar optm” gibi yersiz yorumlar yazmayın lütfen anneler!
3. Sizin yüzünüzden artık kimse duvarımızda paylaşım yapamıyor
erkes profilinin kendine ait olduğunu zannediyor değil mi? Yok öyle bir şey. Anneleriniz klavyedeki F5 tuşunu dost bellemiş, sürekli profilinizi ‘yenileyip’ yeni bir şey paylaştınız mı diye gözlüyor. Bunu bile profil sahibi olan sizler de arkadaşlarınızı düzgün şeyler paylaşmak konusunda uyarıyorsunuz. Duvarınızda, annelerinize uymayan hiçbir şeyi paylaşamıyor, arkadaşlarınıza da paylaştırtmıyorsunuz. Biraz yalnız kalabilir miyiz anne gözünü seviyim…
4. “Cnm çok yakışmışsınız” yazdığınız kişi sevgilimiz değil ki! Annelere sesleniyoruz: Kızınızın ya da oğlunuzun yanındaki, karşı cinsten her hangi biri onun erkek ya da kız arkadaşı değildir. Ama gelin görün ki anneler, (buna arada teyze, dayı, amca, hala grubu da katılıyor) yanınızdaki kişiyle sizin çok yakıştığını söyleme konusunu tik haline getirmiştir. Birini gördüm mü? Yapıştır ‘çok tatlı çıkmışsınız’ı…
5. Durum çubuğunu Google gibi kullanmayın Sağlık problemlerinden tut, rüya tabirlerine, yemek tariflerinden, ‘tv’de bugün’lere… Yeni yeni adapte olmaya çalışan anneler, durum çubuğunu arama motoru sanınca bu gibi sonuçları zaman tünelinizde görmeniz mümkün. Baktınız annenin böyle ‘acemice’ hatalar yapıyor, hemen arayıp durdurun aksi takdirde sonuçları çok daha kötü olabilir.
6. Yaptığımız bir şeyi doğru bulmuyorsanız SMS falan atın, Facebook’ta yazmayın!
Yaptığınız bir hareket, paylaştığınız bir fotoğraf ya da bir durum güncellemesi annenize uymuyor olabilir. Ne yazık ki ‘pek modern’ anneler bu durumda mesaj atmak yerine, Facebook’ta yorum bırakmayı tercih ediyor. Yorum kısmında ise ‘sigara kötüdür’, ‘içki içme, içersen de az iç’ gibi kamu spotuvari uyarılarda bulunuyor. Anneler! Onun yeri orası değil. Mesaj atın ve artık çocuklarınızı arkadaşları arasında alay konusu etmekten vazgeçin.
7. İstisnasız her fotoğrafımızın altına çok güzel olduğumuzu yazmanız bize kendimizi iyi değil, berbat hissettiriyor! Anneler evlatlarının peşinde, profillerinin kuytu köşelerinde gizlenip, sıkıldıkça ‘çok güzelsin kızım, çok yakışıklısın oğlum’ yorumlarını araya salıyor. Bu yorumların sizi iyi hissettireceğini düşünüyorlar fakat bilmeliler ki bu, çocukları sıkmak, ‘kasmak’ dışında hiçbir işe yaramıyor. Çocukları gençlik dönemine giren annelere ön bir uyarı olsun…
8. Bir şeyi ‘Like etmek’ illa ki ona bayılmak anlamına gelmiyor Anneleriniz muhtemelen sizin fotoğraflarınızı beğenen kişileri adına, soyadına kadar biliyordur. Dolayısıyla sizin fotoğrafınızı en önce beğenen ve evladının karşı cinsi olan kişi, ‘anne’ karakterine göre potansiyel damat ya da gelindir. Abartmanın alemi yok. İnsanların, karşı cinsten arkadaşları da olabilir değil mi anneler…
9. Belli bir yaştan sonra ‘selfie’ anlamını yitiriyor Yaş almış başını gidiyor hala ‘zamanı yakalayacağım’ atılımındasın… Anneler! Artık yüzünüzdeki su oranı düşüyor ve buruşmalar başladı. Üzgünüz ama gerçeklerle ‘yüzleşmelisiniz’. Selfie gibi bir akıma uyacağım aşkınız yüzünden kendinize, estetik açıdan değer kaybettirmeyin.
10. Bir kere tanıştığınız arkadaşlarımızı Facebook’ta eklemeyin Birini tanıştırmaya görsün, anneler bütün arkadaşları teker teker arkadaş listesine eklemeye başlıyorlar. Bunun nedenine parçaları birleştirip varabiliyorsunuz aslında; çocuğumun tüm fotoğraflarına bakacağım, yanında kimler var, hepsine yorum yazacağım HEM DE BÜYÜK HARFLE YAZACAĞIM! Sadece bir kere konuştuğun kişiyle ne bu samimiyet?
11. Facebook’u not defteri gibi kullanmayın Anne-Facebook dostluğu ne kadar uzun süreli, o kadar iyi. Sağlık problemleriyle alakalı paylaşımlar yaparak arkadaş listesindekileri bilinçlendirmeyi amaçlayan anneler, listesindekileri ve özellikle yaşça kendilerinden küçükleri daraltmaktan başka hiçbir işe yaramıyor.
Bunları paylaşmak yerine düzenli bir günlük tutarsanız daha kalıcı bir hareket yapmış olursunuz. Belli mi olur, Facebook kapanır falan…
Kaynak: Elite Daily/
Çeviri: Fırat Gürsoy /
Kaynak: MALLA